To norske filmer du bør se

Nordmenn og film har en historie som går langt tilbake i tid. Før vi i nyere tid bestemte oss for å være mer frempå, så pleide vi nordmenn heller å være de gutta som holdt oss i bakgrunnen. Det betydde at vi skrev manus, jobbet med lyd og bilde, og gjorde en rekke andre oppgaver. Vi levde rett og slett litt opp til vårt rykte for å være sære. I nyere tid har vi derimot trådd ut av boblen, og dette har hatt en god effekt på våre filmer. Faktisk har vi produsert noen virkelig mesterverk over årene. Bortsett fra gjesteopptredener i utenlandske storheter, som Kristoffer Hivju i Game of Thrones, så er det dog ikke mange norske skuespillere som gjør det stort der ute. Det finnes dog en hel del gode skuespillere og ikke minst filmer her på hjemmebane. De to kanskje største de senere årene er Bølgen og Skjelvet.

Bølgen

Bølgen er en film fra 2015 om en fremtidig katastrofe i Geirangerfjorden. Innerst i fjorden ligger den lille bygda Geiranger. Stedet er kanskje regnet som et av Norges aller vakreste, men rasfarer som kan lede til flodbølger henger over bygda. De færreste tenker derimot stort over det. Når da Kristoffer Joner, som er geolog i filmen, finner ut av at et stenras vil føre til en rekordbølge, så får bygda helt panikk. Får de evakuert i tide? Hvem overlever? Alt er basert på en potensiell sjanse for at dette kan skje, noe som gjør filmen ganske så spennende. Rasfarer er forøvrig meget realistiske rundt mange fjorder, og det er interessant å sette bilder til det scenarioet at mange faktisk hadde vært i store problemer om dette skulle inntreffe.

Skjelvet

Skjelvet er oppfølgeren til Bølgen. Denne filmen kom ut i år og inneholder mange av de samme karakterene som fra Bølgen. Vi vil derimot ikke nevne noen av fare for å avsløre fakta om den første filmen. Et tips kan også være å styre unna trailere av denne filmen, da dette fort kan føre til avsløring av hvem som overlevde bølgen i Geiranger. Skjelvet flytter handlingen til Oslo, der et massivt jordskjelv ryster byen vår og gjør at bygninger kollapser om hverandre. Igjen er det en potensiell mulighet. Selv om Oslo ikke akkurat er utsatt for det ofte, så ligger det et skjelv ventende, da det ikke har skjedd på mange år. Se Bølgen først da vel, også koser du deg med Skjelvet rett etterpå!